Wednesday, March 28, 2012

baba ali


i'm just soooo in love with baba ali's videos! huh who? ok saya pun baru kenal beliau T_Tand many moreeee!
yeah dia cakap english slang yg agak laju (untuk slow english learner mcm saya! haha) but still content video2 nya sangat2 menarik dan sangat true!

contohnya macam 'that's not hijab' tu. kenyataannya menutup aurat tu bermaksud menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan (girls) dan pusat hingga ke lutut (boys) kan, tapi org2 kat luar sana masih berdolak dalik nak tutup aurat sepenuhnya, konon orang alim2 je tutup pakai baju longgar2, tudung labuh2, main bola pakai seluar panjang!

nak tau sebab apa? sebab mereka2 ni suka ambil part2 dalam islam yg mereka sukai. contoh, dalam islam dibolehkan kahwin sampai 4, betul kan semua lelaki suka je dapat kahwin sampai 4, tapi ayat dalam quran untuk kahwin 4 ni ada sambungannnya, JIKA MAMPU. mampu disini bukan material je, mampu dari sudut keadilan juga. tapi percayalah, orang lagi pandang bestnya kahwin banyak berbanding sukarnya tanggungjawab yg akan dipikul.

dan jugak pasal islam versus culture. bila berlakunya campur aduk antara budaya dan islam, itu bukan lagi islam, dan lagi teruk bila generasi muda akan keliru, adakah ini budaya atau agama? kalau budaya tu tak bercanggah dengan agama, takde masalah pun nak teruskan, kalau ianya menyusahkan dan bercanggah daripada agama? naudzubillah :(

contohnya, tepung tawar atas pelamin *ehem*


p/s: thanks kak sofi sebab buat kita curious dan search video baba ali ni :)

No comments: